Berättelser från Härjedalen

Hede det självklara valet för nystartade företagaren Mattias

Mattias Bergström kommer aldrig helt frivilligt välja att bo på någon annan plats än Hede. Här hittar han friheten, lugnet och närheten till naturen, och med ett nystartat företag ger han sig själv bra förutsättningar att stanna kvar i bygden.

Mattias Bergström har alltid levt med naturen runt knuten. På familjens gård i utkanten av Hede är det nära till friluftsliv, och tidigt insåg han att han aldrig vill bli någon stadsmänniska. Tre år på gymnasiet i Östersund fick räcka av stadsliv.

– Det var för mycket folk där och jag längtade konstant hem, säger han.

I Östersund läste han på bygg- och anläggningsprogrammet. Förstahandsvalet var egentligen att bli plåtslagare, som sin pappa, men den utbildningen finns inte i Jämtland, så då fick det bli snickare istället.

– Det är kanske till och med lite roligare. Dessutom kan jag gå som lärling nu hos min pappa och bli plåtslagare så då har jag ju båda kompetenserna, säger han.

Många väljer att bo kvar

För att ge sig själv förutsättningar att kunna bo och leva i Härjedalen har Mattias nyligen startat eget företag, Mattias bygg och plåt i Hede. Och enligt honom så är han inte ensam att vilja stanna kvar på hemorten.

– Jag skulle säga att många av de kompisar jag växt upp med också vill bo kvar. Sedan vet jag också att många som flyttat till andra ställen väljer att flytta tillbaka. Jag har bland annat en syster som bott i Stockholm i flera år som nu köpt hus i Hede och flyttar hem igen med sin familj, säger han.

Mattias är uppväxt i en riktig jägarfamilj. Hela släkten håller på med jakt av olika slag, och fem jakthundar har han och hans föräldrar: tre jämthundar, en finsk stövare och en karelsk björnhund.

– Jakten har alltid varit en stor del av mitt liv, och det är något jag inte skulle vilja vara utan. Att bo på en plats där jakten är lättillgänglig är viktigt för mig, säger han.

Satsar på naturguidning

Det måste dock inte vara jakt för att Mattias ska ge sig ut i skogen. Så fort han är ledig så vill han gärna vistas utomhus. Att åka till någon av familjens stugor, som de har i Västsätern och Nysätern vid Sonfjällets fot, gör han så ofta han kan.

– Jag behöver inte göra så mycket där, det räcker att bara få vara utomhus i skogen eller på fjället. På sommaren fiskar jag gärna och på vintern gillar jag att skida eller köra skoter, säger Mattias.

Kanske inte så konstigt då att han i sitt företag inte bara tänker fokusera på byggandet. Han planerar även att kunna bedriva naturguidning. När det är lågsäsong för för snickrandet kan det vara bra att ha ytterligare ett ben att stå på.

– Det är ju ofta lite lågsäsong i byggsvängen under vintern och då vill jag guida turister så att fler får uppleva den fantastiska natur vi har här, säger han.

Vill ta över familjegården

Att starta eget företag är en dröm han har haft länge.

– Jag har nog alltid tänkt att jag ska bli egenföretagare. Jag gillar friheten och att det inte är så uppstyrt, att jag får bestämma själv hur mina dagar ska se ut. Att jag kommer från en företagarfamilj har kanske också bidragit till att se det som en möjlig väg, säger han.

Just nu bor Mattias med sin sambo i en lägenhet i Hede, men drömmen är att i framtiden bo på en gård. Hans sambo är från Mittådalen och Mattias berättar att om hon får välja så skulle hon nog helst vilja flytta dit.

Men att flytta honom från Hede kommer nog inte bli så enkelt.

– Får jag bestämma vill jag stanna kvar här. Jag har väl också vissa förhoppningar att kunna ta över mina föräldrars gård, som är väldigt fin och ligger i utkanten av Hede. Men det är ju väldigt fint i Mittådalen också, så det kanske skulle bli bra det med.

"Jag får bestämma själv hur mina dagar ska se ut".
Mattias, Hede
!
Lediga jobbmöjligheter