Olivia hittade hem i Hede
Nu hjälper hon andra flytta hit sin vardag
Från Sandviken till Hede, vidare till Funäsdalen. Tillbaka till Sandviken, med en avstickare till Österrike för att till slut landa i Hede igen. Denna gång utan minsta tanke på att flytta något mer. – Nu är jag hemma! Säger Olivia Söderlund som idag jobbar med att hjälpa andra som vill, eller precis har, flyttat till bygden.
Med rötterna i Mässlingen spenderade Olivia Söderlund en stor del av sin barndom i västra Härjedalen. Det blev en plats hon ständigt längtade tillbaka till, så när möjligheten att välja gymnasium i Hede dök upp var valet enkelt.
– Gymnasiet hade en turisminriktning och efter studenten blev jag kvar och jobbade i Funäsdalen, berättar Oliva som trots att hon trivdes valde att flytta tillbaka till Sandviken efter några år.
– Jag kände nog en outtalad förväntan på att man borde röra på sig, se något mer.
Livet rullade på, familjen växte, Sandviken byttes mot Österrike och sedan tillbaka till Sandviken igen. Hela tiden med en känsla av att vara på fel plats. Allt oftare tog Olivia med sig barnen till Härjedalen på lediga dagar, och tanken att någon gång bo där på heltid igen blev allt svårare att släppa.
– Jag hade egentligen tänkt avvakta tills barnen var stora, men så fick jag bara nog en dag och kände varför inte? Jag sa upp mig från jobbet, sålde lägenheten och flyttade upp. Det var som att komma hem och äntligen få landa, berättar Olivia.
Oron över jobb och vad barnen skulle tycka ersattes snabbt av en lugn, trygg känsla över att ha gjort helt rätt beslut. En känsla som består även idag, nio år senare.
– Ett år efter flytten sa min äldsta son, som då gick i sexan, att det här var det bästa vi kunde ha gjort, säger Olivia som menar på att flytten fått dem att komma närmare varandra som familj och att det finns en stor trygghet i att bo på en plats där alla känner alla.
Skapade ett välkomstteam i Sonfjällsbygden
Till vardags jobbar Olivia bland annat med inflyttarfrågor och under pandemin tog hon initiativ till att bygga upp ett välkomstteam i Sonfjällsbygden. Personerna i välkomstteamet blir en första kontakt på den nya bostadsorten, och någon att ställa både små och stora frågor till. Under året anordnar teamet även ett antal allmänna träffar för en chans att träffa andra boende i bygden.
– Speciellt under pandemin blev det här ett tryggt och ordnat sätt att få träffa andra för den som flyttade hit. Det har varit väldigt uppskattat med en kontakt som kan svara på frågor och vägleda en lite i början. Att få prata med någon annan som bor och lever sin vardag här.
För att snabbt komma in i byns gemenskap tipsar Olivia om att engagera sig ideellt i de föreningar som finns. Ett sätt att knyta nya kontakter, samtidigt som man gör skillnad för bygden.
– Människorna här ger så mycket energi och genom att engagera sig får man även en möjlighet att påverka utbudet i viss mån, samtidigt som man får vänner för livet.
Hon menar att det många gånger är de praktiska delarna som får personer att tveka inför flytt. Man är orolig för jobb, boende, skola och fritidsaktiviteter för barnen. Att då få fråga någon som själv har barn i samma ålder om hur det fungerar med skolskjuts, eller diskutera jobbmöjligheter med någon inom samma bransch, kan betyda mycket.
– Många tror att det är ont om jobb, men det är en väldigt skev bild. Det är just nu en fantastisk utveckling framåt och vill du jobba finns det möjligheter.
Även om Olivia brinner för sitt jobb är det dock på fritiden som hon verkligen älskar att bo där hon bor.
– Det finns alltid något att göra, och jag och barnen spenderar så mycket mer tid tillsammans sedan vi flyttade hit. Vi är ute väldigt mycket och oavsett årstid behöver vi aldrig gå långt för att kunna hitta på något kul!