Hemvändaren som fick nya intressen

Med nya ögon återupptäcker
Cecilia sina barndomskvarter

Efter 21 år i Stockholm valde Cecilia Norberg att flytta hem till Sveg igen. Hon ville ha närmare till naturen och en lugnare och tryggare plats för sonen att växa upp på.

När ett spännande jobb dök upp, som vd på Fyrfasen Energi, föddes tanken att flytta tillbaka till uppväxtorten. Cecilia Norberg hade flyttat från Sveg redan när hon var 15 år och skulle gå skidgymnasium i Järpen. Nu hade hon bott lång tid i Stockholm och jobbade som divisionschef på internationella teknikföretaget Semcon.

– Det var många faktorer som gjorde att vi började tänka på en flytt. Dels ville vi slippa all planering som krävs i en stad och få mer tid över för familjen. Vi ville också att sonen skulle få växa upp på ett lugnare ställe, och så ville vi bo närmare naturen och fjällen, säger hon.

Nya intressen

Våren 2016 gick flyttlasset från Solna till Sveg. För Cecilia innebar flytten en återupptäckt av barndomskvarteren.

– Det har varit väldigt härligt att i vuxen ålder upptäcka det landskap och den natur som jag växt upp med. Saker som jag tog för givet då har jag fått se med nya ögon och insett vilka stora fördelar det finns att bo så här. Jag tror det gör att jag verkligen uppskattar miljöerna här när jag också testat att bo på andra ställen, säger hon.

Och familjen Norberg tar alla chanser de kan att njuta av möjligheterna till ett rikt friluftsliv i Härjedalen.

– Vi är utomhus jättemycket och jag älskar framför allt att åka längdskidor. Och så har vi även kunnat köpa hund, säger Cecilia.

Att en fyrfota familjemedlem flyttat in har dessutom skapat ytterligare ett nytt friluftsintresse.

– Det råkade bli en jakthund, en gordon setter. Så nu försöker vi lära oss fågeljakt också, säger Cecilia.

Idrotten skapar kontakter

Efter två år på Fyrfasen fick Cecilia möjlighet att bli ansvarig för hela koncernen, och är nu vd på Härjeåns. Att hon har en bra arbetsplats med ett roligt och utmanande jobb är ett sätt att knyta nya kontakter i bygden. Men allra viktigast för att skapa relationer menar hon att sonens idrottande och engagemanget i idrottsföreningar har varit.

– Idrotten är ett fantastiskt sätt att lära känna folk, det skapar många kontakter. Från början var det sonens hockey, nu är jag engagerad i längdåkningen här i Sveg, säger hon.

Hon beskriver Sveg som porten till fjällvärlden, med fjäll åt söder, väster och norr.

– Vi hade först tankar på att bosätta oss i Funäsdalen, men jobbet fick styra. Och nu tycker jag Sveg är perfekt för att det är så nära till flera bra fjällorter. Det finns verkligen hur mycket som helst att välja på.

Dessutom tycker hon att det finns fantastisk natur i och runt Sveg också.

– En favoritplats är det som i Sveg kallas för Brickan, ett naturområde som ligger uppe vid tv-masten här i Sveg. Dit älskar jag att åka, säger Cecilia.

”Gör det du drömmer om”

Om Cecilia ska välja favoritfjäll blir det Anåfjället, ett fjäll hon besökt ända sedan uppväxten. På vårvintern åker hon gärna dit för att tidiga mornar skejta på skaren. På sommaren är det ett perfekt fjäll att springa på eller cykla i närheten av.

– Att cykla Backvallsvägen, som går från Ljusnedal upp mot Anåfjället och sedan kan du ta dig hela vägen mot Mässlingen, är magiskt. Det är otrolig natur med ett rikt djurliv.

Att familjen Norberg tog steget och flyttade till Härjedalen är inget Cecilia ångrar. Hon uppmanar alla som går i likande tankar att våga testa.

– Livet är för kort för att inte göra det du drömmer om.

"Saker som jag tog för givet då har jag fått se med nya ögon och insett vilka stora fördelar det finns att bo så här".
Cecilia, Sveg
!
Vill du veta mer om hur det är att växa upp i Härjedalen?