Eldsjäl för sin bygd

En stålkvinna
med hjärta för Härjedalen

Anna Mirårs gillar kontraster. Hon vill att saker ska hända, samtidigt som hon älskar lugnet. Hemma i Ytterhogdal får hon utlopp för all sin energi genom ett stort engagemang i det som händer i byn, och i stugan utan el i Sångsjön hittar hon avkoppling och laddar batterierna.

Det var en klassisk stridsfråga som fick Anna Mirårs att bli ännu mer engagerad i sin by. När skolan hotades om nedläggning var hon tvungen att delta i protesterna.

– För en by är skolan otroligt viktig. Vi har en jättebra skola och utan den skulle det inte vara möjligt för många att bo här, säger hon.

Historien om skolan fick ett lyckligt slut och sedan dess har Anna varit en eldsjäl för sin bygd. Hon är uppväxt i Sveg, men flyttade för snart 20 år sedan tillsammans med sin man till hans hemby Ytterhogdal.

– Det var gården som fällde avgörandet, jag har alltid drömt om att bo nära vatten och när vi fick möjligheten att köpa och renovera byns gamla affär så kändes det självklart. Här finns närhet till vatten och natur, säger Anna.

Närhet till naturen

Med två barn, 11 och 13 år, och en livsstil som innefattar en massa friluftsaktiviteter tycker familjen att Ytterhogdal är den perfekta platsen att bo på.

– Här är allt så enkelt och jag är så tacksam att jag kan jogga ut i naturen direkt från tomten eller ta skidorna ned på sjön eller bara följa skoterspåret som tar mig både till skidstadion eller till stugan. Det är verkligen livskvalitet, säger Anna.

Anna jobbar som rektor på Södra skolan i Sveg. Hon har tidigare varit tränare på skidgymnasiet och idrott och skidåkning har alltid varit en stor del av hennes liv.

– Jag har varit elitaktiv inom längdskidor, men även tävlat både med i draghundsport och multisport, säger hon.

Gillar utmaningar

Hon gillar minst sagt rejäla utmaningar och har gjort två ironman och även åkt världens längsta längdlopp, Nordenskiöldsloppet.

– Jag är en väldigt energisk person som tycker om när det händer grejer.

För att orka med en hektisk vardag behövs också återhämtning. Anna har flera platser i Härjedalen hon gärna besöker för att ladda batterierna. Att på vårvintern skejta på stenhård skare i Vemdalsfjällen är en favorit och på sommaren är stugan i Sångsjön, några kilometer söder om Ytterhogdal, hennes smultronställe.

– Där har vi inte ens el och det är fantastiskt att kunna åka dit och varva ner. Det ger ro och avkoppling när det är full fart i livet i övrigt, säger hon.

Stor gemenskap

Anna beskriver att hon verkligen känner sig som en Härjedaling. Hon är ordförande i Hogdalbygdens bygdeförening och ambassadör i Härjedalens eldsjälsnätverk.

Det hon gillar bäst med bygden är sammanhållningen, gemenskapen och att människor umgås över generationsgränser.

– Här umgås barn med vuxna. Är du bjuden på en fest är alla med, det är inte bara personer i din egen ålder.

Enligt Anna väger fördelarna att bo på en liten ort alltid över och hon är övertygad att hon kommer att stanna kvar. Men hur länge hon egentligen får bo i huset är frågan. Trots att det är många år kvar innan det är dags för barnen att skaffa eget boende har de redan börjat tycka att mamma och pappa ska flytta ut så att de kan ta över huset.

– Barnen trivs så bra här, och de förs diskussioner kring vem av dem som ska ta över både huset i Ytterhogdal och stugan i Sångsjön. Så vi får väl se när de kör ut oss, säger Anna och skrattar.

"Det var gården som fällde avgörandet, jag har alltid drömt om att bo nära vatten".
Anna, Ytterhogdal
!
Är du nyfiken på var du kan hitta hus och lägenheter i Härjedalen?